FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Fem muntanya / Senders

GR® 97 DE LA TORDERA AL LLOBREGAT

Mollet del Vallès - Sant Antoni de Vilamajor

GR® 97 DE LA TORDERA AL LLOBREGAT | FEEC

Baix Llobregat Vallès Occidental Vallès Oriental

Per poder descarregar els recorreguts, cal que t'identifiquis com a federat/ada. Gràcies.

Aquest sender uneix el naixement del riu Tordera a Sant Celoni amb el curs del riu Llobregat a l’alçada de la població de Martorell.

La ruta travessa algunes de les àrees més urbanitzades de la província de Barcelona. Aquest és el mèrit principal del sender: descobrir els racons encara verges, que destil·len l’antiga essència rural d’unes contrades que el progrés ha farcit de zones industrials i residencials.

El punt de partida del GR 97 és a la vila de Sant Celoni, als peus del massís del Montseny. Per aquí també hi passa el GR 5, que es troba a l’inici i al final del GR 97. El camí arrenca per uns paisatges dominats per la vegetació de ribera, com és el cas del torrent de Maribaus i els alts plataners que el flanquegen.

El sender pren direcció est i creua el riu Tordera, molt a prop d’on neix. A partir d’aquí, s’estén un paisatge eminentment rural, amb camps de conreus alternats per boscos, que ofereixen les millors panoràmiques si es gira la vista cap al nord, a la figura del Montseny.

La silueta de Montserrat també ens acompanyarà en diverses etapes del GR, que passen per la Torre Marimon, el barri de Can Deu de Sabadell o el de Can Tries a Viladecavalls. En tot moment ens anem trobant amb torrents, rieres i camps de conreu, protagonistes del paisatge, on es poden trobar algunes mates boscoses aïllades.

Entrem a terres d’Abrera on l’activitat humana és fa novament present. Travessem el nucli de Santa Maria de Vilalba des d’on podem gaudir d’una visió aeria de tot el  Baix Llobregat Nord des de la plaça de la seva església.

Finalment, arribem a Martorell, vila en la qual el pont del Diable creua el Llobregat des de temps immemorials: és aquest el nostre punt final.