FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Activitats

Jornades tècniques

III JORNADES TÈCNIQUES DE BARRANCS 2020

Els dies 22 i 23 de febrer del 2020, celebrarem a la població de Pont de Suert (Alta Ribagorça) les Jornades tècniques en descens de barrancs del comitè català de barrancs de la FEEC.

Aquest any amb el tema és: Els Barrancs hivernals (ice-canyoning).

El barranquisme hivernal no gaudeix de la difusió i popularitat d’altres esports. No obstant això, ja fa més de deu anys que uns valents van decidir aventurar-se en les entranyes de les muntanyes, sense fer cas al sentit comú i dissuadint la rigorositat de les baixes temperatures. Sense adonar-se’n, van acabar fascinats per la solitud i bellesa d’aquests entorns cristal·lins, contrastant al seu entorn i amb la severitat d’aquestes condicions. A més, en els últims temps s’han obert descensos de règim glacera impenetrables pel seu cabal la major part de l’any, però que amb l’inici de l’hivern i les baixes temperatures permeten la seva exploració.

Avui dia aquesta especialitat segueix sent minoritària, però cada any són més els que fem el salt al barranquisme hivernal. Per evitar que aquesta pràctica tingui un final inesperat, és important conèixer els perills que amaga, molts dels quals amb prou feines són perceptibles.

En aquests dies els participants podran gaudir d’especialistes nacionals i internacionals d’aquest esport en diferents activitats:

 • Ponències: Dissabte realitzarem ponències de cada tema tindrem ponents que exposaran durant 30 minuts els seus punts de vista sobre temes referents al món del barranquisme hivernals. A continuació farem una ronda de preguntes i un petit debat sobre la temàtica concreta de la ponència.
  • Seguretat: Mossos d’esquadra, bombers Grae y membres del equip de seguretat de la FEEC Barrancs ens explicaran com tenen de presents els rescats als barrancs hivernals i com hem de prevenir aquests accidents.
  • Material: Presentació de Material cordes, material durs com es comporten en aquest medi.
   Experiències viscudes, expedicions.

 • Tallers teòric-pràctics. Diumenge realitzarem tallers de 2 hores de durada enfocats a augmentar els coneixements de diferents tècniques utilitzades en el món del barranquisme.
  • Creació d’un punt calen.
  • Hipotèrmia primera actuació.
  • Reunions de fortuna en barrancs hivernals.
 • Taules rodones. Debat obert a tots i totes les assistents sobre l’estat del descens de barrancs i la seva projecció.
  • Passat, present i futur del barranquisme . D’on som i on anem?
  • Projecció de vídeos documentals sobre expedicions a barrancs hivernals.

Les jornades tècniques de barrancs de la FEEC neixen amb la intenció de tenir una continuïtat anual i ser un referent amb els millors ponents d’aquest esport.

Inscriu-te