Perfil SL®-C 89

Presentació SL®-C 89

Aquest sender d'accés al Puig del Castell ens portarà a descobrir les restes del poblat ibèric del Puig del Castell. Podreu observar i interpretar sobre el terreny la muralla. torres i pedres que són el testimoni de l'ocupació de fa més de 2000 anys per part dels laietans. la tribu ibèrica que ocupava aquesta contrada.

Descripció SL®-C 89

La sortida d’aquest itinerari senyalitzat comença al pàrquing del Centre Cívic de Samalús, a les antigues Escoles de Samalús, d’estil noucentista, construïdes per l’arquitecte Manel J. Raspall l’any 1919. Aquest itinerari du el nom de “sender Miquel Tarradell”, arqueòleg català (1920-1995), que sojornà en aquestes contrades. En record a ell, i en agraïment a la seva família, que ha cedit part de les finques on avui es troba el jaciment, volem retre homenatge a un dels mestres del coneixement de la cultura ibèrica.

 

Sortint del pàrquing cal seguir les indicacions del camí, tot passant entre les masies de Can Perera Nou i Can Flequer. Passareu per les runes de Can Martí i veureu com en aquest punt el sender s’endinsa al bosc. Diferents trams d’escala, per salvar els desnivells dels marges, us aniran conduint turó amunt.

 

Quan us trobeu al mig del bosc, si us fixeu bé en el color negre de la terra, podreu percebre com travesseu en un parell de llocs, dues places carboneres. En bona part del turó es troben aquestes àrees arrodonides i eixamplades en les que es produïa el carbó. Continueu pel sender: ara ja esteu enfilant el tram que feien els matxos per carregar el carbó.

 

Ja esteu entrant al jaciment. Atureu-vos en aquest punt per contemplar les magnífiques vistes que ens ofereix el turó. No oblideu que esteu en un jaciment arqueològic. No sortiu de l’itinerari marcat. Els plafons que trobareu al llarg de la part visitable del jaciment us oferiran informació sobre aquest poblat ibèric i la seva fortificació.