FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Esports de muntanya

Raids d'esports de muntanya

Els raids són competicions que combinen diferents modalitats esportives i que es desenvolupen, per equips, en el medi natural.

Les modalitats esportives que ens podem trobar en un raid d’esports de muntanya són, entre d’altres, cursa a peu, orientació, bicicleta tot terreny, travessa d’alta muntanya, escalada, descens de barrancs, vies ferrades, piragüisme, natació, espeleologia… Normalment tots els recorreguts es fan amb els mapes i fulls de ruta que entrega l’organització i que són secrets fins a hores abans de la sortida.

Es divideixen en seccions de durada i distància variable, on obligatòriament s’han de passar controls de pas, on s’ha de marcar una targeta de pas, o controls de canvi, on els participants canvien de modalitat esportiva, tenen possibilitat de rebre assistència, avituallament, etc.

QUI HI POT PARTICIPAR?

Tothom pot participar en un raid! Per això hi ha diferents categories amb recorreguts i dificultats diferents:

 
CATEGORIA PARTICIPANTS DURADA MÀXIMA DIFICULTAT TÈCNICA I FÍSICA
Elit 2 participants.Una única classificació amb bonificacions per components femenins. Sense límit Alta
Aventura 2 participants.Classificacions per sexes: masculina, femenina i mixta 8 hores Mitjana-alta
Iniciació 2 o 3 participants.Una única classificació. 4 hores Mitjana-baixa
Familiar 2 o 3 participants.Una única classificació. 3 hores Baixa

L’edat mínima per participar en la categoria Elit i Aventura és de 18 anys, en la categoria familiar i iniciació podran córrer menors d’edat sempre que vagin acompanyats d’un adult.

CAL ESTAR FEDERAT?

Per participar en un raid cal tenir el carnet federatiu de la FEEC (modalitat D).  Podran prendre part als raids, els posseïdors de llicències aptes per aquestes competicions de les Federacions Estatals o Internacionals a les que estigui adherida la FEEC o tingui acord de reciprocitat.

COMPETICIONS OFICIALS

Als Opens FEEC de Raids d’Esports de Muntanya hi poden participar totes les categories puntuant, això si a diferents nivells. Per participar-hi s’han de fer per equips, que durant tota la temporada han d’estar formats per un màxim de sis persones, dels quals només participaran dues a cada Raid. Com a mínim un dels components de l’equip haurà de ser dona, i com a mínim, haurà de participar en dos del total de raids.

Els raids tindran diferents categories segons la durada d’aquest. Així es trobaran raids de categoria AB i C, on els de categoria A puntuaran més que els de categoria B i els B puntuaran més que els de categoria C.

Per puntuar, el 50 % dels membres de l’equip ha de tenir el carnet federatiu de la FEEC en la modalitat D. Guanyarà aquell equip (tots sis participants) que hagi participat a tots els raids i que sumi més punts al final del calendari amb la possibilitat de descartar el pitjor resultat.