FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Agenda / Activitats

18è Aplec Excursionista dels Països Catalans

El Centre Excursionista Contestà  va ser l’encarregat d’organitzar durant els 29, 30 i 31 d’octubre de 1994 se celebrà a Concentaina el 18è Aplec Excursionista dels Països Catalans.

Amb aquests ja eren cinc els Aplecs organitzats pels excursionistes valencians des de l’any 1977. Com en totes aquestes trobades, la convivència entre els participants i el coneixement del país van ser el motiu principal, com també fomentar l’amistat entre tots els amants de la natura i del país. I va coincidir amb la fira de Tots Sants de la localitat.

S’iniciaren els actes el dissabte 29 a la tarda, amb els parlaments de l’alcalde de Cocentaina, Josep Marset, i del president del Centre Excursionista Contestà, Josep Monter. Després dels parlaments, el grup de Dolçaines i Tabalets «La Xafigà» de Muro, i el Grup de Danses «El Convent de Cocentaina» ens van oferir una bonica mostra musical i de ball popular del País Valencià. També es va poder assistir a una conferència organitzar pel Centre d’Estudis Contestans amb diapositives sobre la geografia i historia de la comarca del Comtat.

L’endemà, diumenge 30, es van programar dues excursions: una a la serra de Mariola, i l’altra a la Serrella. Els participants que en van fer l’excursió a la serra de Mariola sortiren a peu de la mateixa vila de Cocentaina, per pujar el Montcabrer (1.389 m), cim culminant de la serra i un dels més destacats de les comarques del migjorn valencià. Al llarg del camí passaren per antics masos, com el de Llopis, i també pogueren gaudir de les nombroses fonts que hi ha, com la de Borràs, la del Racó de Malacabra, la de la Penya Banyada, la de les Vuit Piletes, la de Sanxo i la del Pouet. A l’altre excursió visitaren la Serrella, que s’alça entre les valls de Seta i Guadalets, una serra no tan coneguda com és la de Mariola. Posteriorment, amb autocar se situaren al poble de Benasau, on iniciaren l’excursió-travessa a la Serrella.

Durant aquell dia, els escaladors pogueren practicar en les dues zones equipades properes a la vila; «el Balconet» i el «Mas de la Penya», com també en el rocòdrom recentment inaugurat en el mateix poliesportiu. L’opció cultural, també va ser-hi present, durant el matí s’organitzà una visita històric-cultural a Cocentaina, comentada pels membres del Centre d’Estudis Contestans. A la tarda, al poliesportiu, l’associació ecologista Grup D’amics De La Natura De Cocentaina. ens va oferir un àudio-visual de la serra de Mariola, sobre la riquesa natural i paisatgística de la muntanya. Més tard es reuniren els representants de les entitats presents a l’Aplec, i com cada any, es valoraren els actes organitzats i es va decidir l’entitat que havia d’organitzar l’aplec de l’any següent. S’acceptà I‘oferta del Grup Pirinenc Excursionista Nord-Català, de Prada de Conflent.

El dilluns 31, s’inicià el dia amb una excursió matinal fins al refugi de les Foietes, propietat del Centre Excursionista Contestà, situat a mig vessant de la serra de Mariola, on ens va oferir un abundós esmorzar. Davant el refugi es plantà un garrofer, com a record de la trobada. Després continuàrem cap al castell de Cocentaina, passant pel peu del cingle, que es coneix pel Balconet, zona de practiques d’escalada. En un restaurant als afores de Cocentaina se celebrà el dinar de germanor, en el qual, després del seu parlament, el president del Centre Excursionista Contestà oferí a les entitats col·laboradores un record de la trobada i es va fer l’acte del traspàs de la senyera al Grup Pirinenc Excursionista Nord-Català, organitzador del 19è Aplec. Amb música de Moros i Cristians, es va donar per acomiadat un aplec al que assistiren més de 620 excursionistes.

Plantada del garrofer davant del Refugi de les Foietes, 1994
Cartell 18è Aplec Excursionista dels Països Catalans