FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Agenda / Activitats

16è Aplec Excursionista dels Països Catalans

El Grup Excursionista de Mallorca i la Secció de Muntanya del Club Pollença van ser els encarregats durant els dies 9, 10, 11 i 12 d’octubre de 1992, del 16è Aplec Excursionista dels Països Catalans, a la població de La Victoria a uns 7 km de la ciutat de Alcúdia, on es troba un santuari que s’alça a la península que fineix en el cap des Pinar, on la serra de Tramuntana s’enfonsa en la Mediterrània, i fa de límit entre les badies d’Alcúdia i Pollença. Hi participaren aquell any més de 580 excursionistes.

Els excursionistes de les Illes ja havien organitzat quatre Aplecs; el primer, l’any 1979, en el santuari de Lluc; el segon, el 1984, a Binifaldó; el 1988, a la cala Murta, Formentor, i el d’aquell any a la Victoria.

El lloc d’acampada se situava no gaire lluny del santuari, de cara a la badia de Pollença, un lloc on els pins i la costa constitueixen un paratge d’extraordinària bellesa. El divendres va ser el dia de les inscripcions i acollida. El dissabte, s’iniciava amb les excursions; amb l’ascensió al puig Tornir (1.002 m), cim destacat de la serra de Tramuntana. I dues sortides: la que puja a les Penyes Roges, Sa Talaia de la Victoria (444 m), el cim mes alt de la Península, i a la cala de Coll Baix, i una altra sortida d’interès espeleològic a la cova Tancada, prop del cap de Menorca. Després de dinar, encara un altre grup pujà fins a les Penyes Roges, on hi ha el Canó des Moro, excepcional mirador de les badies de Pollença i Alcúdia, i el cap des Pinar.

Al vespre, a la sala d’actes del campament, tingué lloc la inauguració de l’Aplec, en la qual Gaspar Valero, del Grup Excursionista de Mallorca, i Miquel Llobera, de la Secció de Muntanya del Club Pollença i, el president de la Federació Balear de Muntanyisme, Josep Antoni Aguiló, donaren la benvinguda. Després de sopar el foc de camp va ser amenitzat amb música del grup musical Coanegra. L’endemà, diumenge es van dur a terme les excursions programades per a aquell dia: una al torrent de Pareis, l’altra al puig de la Massanella (1.345 m), i la tercera al castell d’Alaró, tres indrets prou coneguts de la muntanya de Mallorca. També, va ser-hi l’excursió cultural, que visità el parc natural de L’Albufera i el museu municipal d’Alcúdia.

A la tarda hi van fer projeccions i després, es van reunir els representants de les entitats que participaven en l’Aplec, per a comentar diversos aspectes de l’organització; es parlà que seria d’interès, per a la bona marxa d’aquestes trobades, fer un reglament on quedessin clars els objectius de l’Aplec. L’Agrupació Excursionista de l’Urgell, de Tàrrega, va presentar la proposta d’organitzar, el proper any, el 17è Aplec, a la vila d’Agramunt, proposta que fou admesa per la resta d’entitats assistents. A la nit, l’Escola de ball de Campanet i la Revetlla de Sant Antoni va iniciar el foc de camp amb una mostra de dansa tradicional mallorquina.

El dilluns, com els altres dies, es van iniciar les excursions: una a la cala Bóquer, a la península de Formentor, i una altra al puig de Maria, cim cònic on hi ha un santuari, amb vistes sobre la vila de Pollença, la badia i la serra de Tramuntana. I un tercer grup van fer practiques d’escalada esportiva prop de la zona d’acampada. Al migdia tingué lloc la cloenda de l’Aplec, en que els organitzadors varen passar la senyera al representant de l’Agrupació Excursionista de l’Urgell.

Cartell 16è Aplec Excursionista dels Països Catalans