FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Agenda / Activitats

16a Renovació de la Flama de la Llengua Catalana

Aquest any la Renovació va anar a càrrec de la vegueria excursionista del Baix Llobregat, i els seus organitzadors volgueren “refer les cerimònies de l’any 1969 retornant a la muntanya part del protagonisme que li conferí el mestre Fabra amb els seus campaments anuals”. Les entitats organitzadores foren l’Agrupació Excursionista Martorell, la Secció Excursionista de l’Ateneu Santjustenc, el Centre Cultural Esplugues de Llobregat, el Centre Excursionista d’Abrera, el Grup Excursionista el Papiol, el Centre Excursionista Sant Boi, el Centre Excursionista Torrellenc, el Centre Excursionista Vallirana, el Club Excursionista Sant Vicenç dels Horts, el Grup Excursionista Santfeliuenc, la UEC de Cornellà, la UEC del Prat de Llobregat i la Unió Muntanyenca Eramprunyà.

Els actes varen començar el dia 12 de gener a Prada, on es féu l’ofrena floral i es va encendre la Flama davant la tomba de Pompeu Fabra. L’acte comptà amb la presència d’Aina Moll en representació de la Generalitat.

El text de l’organització deia que “ara se’ns diu que tot allò ha canviat, que hi ha llibertat, i no és cert; la llengua catalana és escarnida, i les dificultats d’una plena normalització són ben presents”. Acabat el parlament, la comitiva, encapçalada per Aina Moll que duia la Flama, començà a caminar cap a la recepció oficial a l’Ajuntament d’aquesta ciutat. Aquí hi hagué una conferència de Joan Becat i Aina Moll sobre l’estat de la llengua a banda i banda de la frontera. A les quatre de la tarda la torxa començava el seu periple a peu, enmig de la neu, fins al dia 10 de febrer que arribava a Sant Boi de Llobregat. Després de la recepció oficial i l’encesa de les llànties dels centres excursionistes de la comarca, la Flama va ser dipositada a la tomba de Rafael de Casanova.

El 16 de febrer la Flama sortia de l’església de Sant Boi i era rebuda oficialment a Molins de Rei. A la tarda arribava a Olesa de Montserrat. La nit es va vetllar en un campament a ca n’Estruc. Finalment, el diumenge 17 de febrer se sortia del campament i tots els excursionistes es concentraven al pla de Sant Miquel abans d’entrar al monestir. Durant la missa, es va fer una ofrena a la Mare de Déu en nom de tots els excursionistes dels Països Catalans. En aquest moment es digué que aquesta flama “és el símbol d’aquesta lluita seriosa, responsable i conscient d’aquest Poble que no permetrà que li sigui arrabassat una vegada més el seu més preat tresor: el seu idioma i la seva cultura, sentiment que compartim amb els germans de les Illes i del País Valencià”.

Després es va renovar la Flama i es va encendre la torxa que representants dels escoltes mallorquins portarien al santuari de Lluc en testimoniatge de la llengua comuna. Una actuació de l’esbart de la UEC i una ballada de sardanes amb La Principal del Llobregat varen posar el toc folklòric a la festa.

L’acte acadèmic va consistir en una taula rodona sobre la llengua catalana a l’any 2000 amb la participació de Joan Solà, Aina Moll i Joaquim Molas i moderació de Salvador Alsius (Ignasi Riera i Isabel Clara Simó havien d’assistir a l’acte però no pogueren assistir-hi). Tal com s’ha vist, la Flama marxà cap a Mallorca, en un acte que era la quarta Renovació de la Flama que tenia lloc en aquest marc, organitzat per l’Obra Cultural Balear i els Escoltes de Mallorca.